SEO optimalisatie: 4 tips voor een betere ranking

We beginnen bij het begin. Wat is SEO optimalisatie? En waarom is het belangrijk?
Dan geven we vier tips mee om je eigen website SEO-optimaal te maken.

 

Wat is SEO optimalisatie?

 

SEO staat voor Search Engine Optimisation. De term verklapt het al. Je geeft een woord of zin in Google in en je krijgt een aantal zoekresultaten die relevant zijn voor de term(en) die je hebt opgegeven. De pagina’s die het hoogste verschijnen in de ranking zijn diegene waarbij de SEO optimalisatie op punt staat.

Als we nu “stofzuigerrobot” ingeven, dan krijgen we eerst een aantal resultaten met “Adv.” linksboven, onder de titel. Dit zijn de Google advertenties, de betalende resultaten. Alles wat daaronder verschijnt, zijn “organische zoekresulaten”. Zij verschijnen puur op basis van de kwaliteit van hun website (technisch en inhoudelijk). In dit geval scoort de website met de titel “De beste stofzuiger robot huishoudelijke artikelen” dus het beste op SEO.

 

Moz, een van de leidende bedrijven in SEO, beschrijft SEO optimalisatie als volgt:

Search engine optimization (SEO) is the practice of increasing the quantity and quality of traffic to your website through organic search engine results.”

 

Waarom SEO optimalisatie?

 

SEO optimalisatie is voor de meeste mensen een oersaai onderwerp maar het is een noodzakelijk kwaad.

Het noodzakelijk monster in roze

Het is een van de meest onderschatte manieren om meer volk op je website te krijgen.

Wat bij SEO optimalisatie centraal staat, is je doelgroep. Google wil uiteindelijk de meest relevante antwoorden bieden op mensen hun vragen. Logisch, want zo verdienen ze hun geld. Hoe meer jij inspeelt op wat je doelgroep wil, hoe beter je website scoort. Dat gaat van een aangename online ervaring creëren tot content aanbieden die hen aanspreekt. Het gaat dus om veel meer dan populaire zoekwoorden gebruiken.

Marketinggoeroe Neil Patel haalt aan dat bloggen het meeste verkeer naar de website van een bedrijf oplevert. Dat is als je vaak genoeg je artikels aanvult. SEO optimalisatie staat op nummer 2. Je investeert dus beter in SEO in plaats van meteen geld tegen andere kanalen aan te smijten zoals Adwords, e-mail marketing, bannering…

Misschien ziet het er bij jou een beetje anders uit maar als je website technisch in orde is en je gebruikt straffe content met genoeg links, zal het verkeer naar je website toenemen.

 

4 tips voor SEO optimalisatie

 

Google heeft een volledige periodieke tabel uitgewerkt voor SEO optimalisatie. Die kan je hier downloaden. De tabel is nogal overweldigend. Daarom  bespreek ik hieronder de elementen die je het gemakkelijkste zelf kan aanpassen.

 

  1. SEO content schrijven

 

Zoals eerder aangehaald, staat interessante content centraal.
Kwaliteit gaat boven kwantiteit.

Volgende vragen vormen een goede checklist voor je content:

  • Zijn de pagina’s goed geschreven?
  • Gebruik je de juiste zoekwoorden?
  • Gaat het over populaire onderwerpen?
  • Heb je interessante afbeeldingen?

 

Interessante tools:

Google Trends
Op Google Trends kan je opzoeken wat mensen het vaakst ingeven op Google. Je kan meerdere termen ingeven (synoniemen, alternatieven) en komt meteen te weten wat de meer gangbare woorden zijn.

Hieronder zie je bijvoorbeeld dat er veel vaker wordt gezocht naar video game dan videospel.
In dit geval is het misschien te verwachten maar soms krijg je verrassende resultaten.

 

Answer the Public
Answer the public stelt op basis van de meest ingegeven woorden en zinnen in Google, onderwerpen voor om over te schrijven. In de gratis versie kan je niet specifiek op je eigen regio zoeken en is het aantal zoekopdrachten beperkt. Maar het levert al heel wat nuttige ideeën op.

Google zoekwoordenplanner
Op de Google zoekwoordenplanner kan je, als je een Google Ads account hebt, gebruik maken van de zoekwoordenplanner. Geef een kernwoord in dat centraal staat in je business en je krijgt allerlei andere zoekwoorden voorgesteld. Je ziet hoe vaak ongeveer de term als zoekopdracht wordt ingegeven en hoe groot de concurrentie is. Ga voor de termen met een hoog of gemiddeld zoekvolume.  tenzij de concurrentie laag is, dan kan je ook gaan voor zoektermen met een laag zoekvolume.

Google zoekmotor
Een heel eenvoudige die vaak over het hoofd wordt gezien maar ook een goede indicatie geeft van populaire zoektermen, is de Google zoekmotor zelf. Begin iets te typen en Google doet meteen een aantal suggesties. De zoekmotor wil het de bezoeker namelijk zo gemakkelijk mogelijk maken om iets op te zoeken en toont dus de meest populaire zoekopdrachten.

 

2. Een duidelijke architectuur in je website

 

Stel jezelf de volgende vragen:

  • Kunnen zoekmotoren de pagina’s op mijn website gemakkelijk “crawlen”? Zoekmotoren “crawlen” je website om te onderzoeken wat er op je website staat.
  • Werkt je site goed op mobile? Zoals digimedia aankondigt, straft Google sinds 21 april sites af die niet compatibel zijn met mobile toestellen. Websites die dus beter verschijnen op mobile, krijgen voorrang. Logisch want volgens Bloovi komt 40 tot 60% van de zoekopdrachten in Europe van mobiele toestellen.
  • Laadt je website snel genoeg? Volgens een studie van het bureau Akamai verlaat 53% van de bezoekers een retailwebsite als die meer dan 3 seconden nodig heeft om te laden. Het ideale is 2 seconden of minder.
  • Bevatten de URL links van je pagina’s nuttige zoekwoorden van die pagina’s?
  • Is je website beveiligd? Dit is een van de belangrijkste dingen om te checken. En het is heel eenvoudig. Staat er “https” vooraan in je URL? Dan zit je goed. Als er enkel “http” staat en “niet veilig”, dan moet je met je webmaster praten.

 

Interessante tools: 

Sitemap check
Met deze tool check je of je sitemap in orde is en je site kan gecrawld worden.

Mobile friendly check
Is je website mobile friendly?

 

3. Is je HTML-code in orde?

 

Html, nog een technisch aspect dat impact heeft op SEO optimalisatie. Het lijkt misschien oersaai maar wees gerust, je moet zelf geen complexe dingen doen om te achterhalen of de basis ervan goed zit.

Check de volgende zaken op je website:

  • Bevatten de html title tags, zoekwoorden die verband houden met de pagina’s?
    De paginatitel wordt weergegeven in de titelbar van de browser. Je kan de titel van de pagina ook opzoeken in de html code, zie uitleg onder “Interessante tools”.
  • Zijn je meta descriptions in orde? Dit zijn de blokjes tekst die verschijnen in de Google zoekresultaten. Dit is niet de tekst die op je site zelf staat of toch niet als je deze descriptions hebt ingevuld. Zij geven aan Google de korte inhoud van wat er op elke pagina van je site staat. Geven ze een goede beschrijving van de inhoud?
  • Worden de juiste tags gebruikt voor de titels en subtitels die op je pagina staan? Zie “Interessante tools”.
  • Doe je aan stuffing? Prop je pagina’s niet vol met zoekwoorden. Google is slim genoeg om dit te doorzien en straft dit af. Ze komen niet met een Google Team je huis binnenvallen maar ze kunnen natuurlijk ervoor zorgen dat je website helemaal niet meer verschijnt.

 

Interessante tools:

Google Search zoekresultaten controleren
Geef dit in maar dan zonder haakjes en met jouw domeinnaam en extensie (.be, .com,…):
“site: https://jouwdomein.xxx”
Dan weet je welke resultaten Google geeft als andere mensen naar jouw bedrijf zoeken.

html code bekijken van je website
Rechterklik op je website en kies “Show page source”.
In het zoekveld rechtsboven kan je zoeken.

 

 

    • Check je titels en subtitels
      <h1: heading 1, voor de belangrijkste headline: je mag maar 1 h1 hebben dus zorg ervoor dat het een goede is.<h2: subtitel, zo mag je er een aantal hebben
    • Check je meta descriptions
      <meta name=”description”: om de beschrijvingen van je pagina’s te checken die je aan Google meegeeft. Komen ze ook overeen met de content die op die pagina staat? En komen de belangrijste zoekwoorden erin terug? Houd ze tussen 140 en 156 karakters.
    • Check de titel van je pagina
      <title>: zo kan je checken wat de page title is. Houd de titel onder 60 karakters. Gebruik een zoekwoord, een voordeel en een oproep tot actie.

 

4. Wordt je website als een betrouwbare site gezien?
 

  • Autoriteit: Link je naar andere betrouwbare websites? En belangrijker nog, linken zij naar jouw website?
  • Tijd op je site: Spenderen je bezoekers wat tijd op je website of zijn ze snel weg? Hoe langer ze op je website blijven hangen, hoe beter. Maar nog altijd primeert kwaliteit over kwantiteit. Voor slechte informatie, gaat de bezoeker natuurlijk niet blijven plakken.
  • Geschiedenis: Bestaat je site al lang? Dan heeft die normaal gezien een stapje voor op URLs die hun eerste intrede doen in het wereldwijde web.
  • ADs: Als je veel Ads op je site hebt draaien, zal Google ook minder verkeer jouw kant op sturen.
     

Interessante tools:

Google Analytics
Check hoeveel tijd mensen op je site spenderen, hoeveel verkeer op je site terechtkomt
https://analytics.google.com

Autoriteit checken
Wordt je website als een autoriteit gezien?
https://authoritylabs.com/

 

Ben je hier toch liever zelf niet mee bezig?

Contacteer me dan voor een gesprek.